Lifestyle

Вера као оружје: како се одбранити од демона?

Јеромонах Венедикт (Емеличов): Као православни свештеник, током много година служења у Цркви, често сам се сусретао са људима под утицајем секти и демонских ентитета. Ако у кући почну да вам се дешавају чудне ствари: предмети се померају, чују се необјашњиви звуци или гласови, то је велики проблем. Једино решење је да се одмах оде у Православну цркву, исповеди се, а кућа освешта.

Једног дана сам посетио једну установу, где су радници, сазнавши за моје присуство, решили да ми поставе питања везана за веру и Цркву. Током овог разговора, једна од радница је отворено испричала да у њеном дому обитава својеврстан кућни дух, који се повремено бави хулиганством: помера предмете, ствара звуке, шкрипи вратима и томе слично. Она је о томе говорила потпуно мирно, сматрајући кућног духа добродушним духом, и не видећи ништа лоше или необично у његовом присуству.

Било ми је изненађујуће да посматрам такву духовну незрелост, посебно код особе која је примила православно крштење. Одлучио сам да јој објасним да је њен кућни дух, заправо, зли дух, а не добри. Јер истински добри духови, или анђели, увек се труде да људе доведу до Бога, искреног покајања и спасења. Само демони, потчињени сатани, могу свесно да сеју хаос и чине пакости.

Сатана и његови слуге – демони, теже да униште читаву људску расу, али њихова дела су ограничена вољом Бога, који чува људе. Дакле, од демона – кућног духа може да се очекује само зло, он може да причини велике невоље, па чак и да доведе до погибије оних који живе у дому где он обитава.

Ако у кући почињу да се дешавају чудне ствари: предмети се померају, чују се необјашњиви звуци или гласови, појављују се признаци који уливају страх у укућане, то је велики проблем. Управо то се догодило и у случају ове жене. Али тада је неопходно да се одмах оде у православну цркву, разговара свештеником, исповеди се и затражи од њега да освети дом и на тај начин отера зле духове. Не треба разговарати са овим духовима, иначе се могу догодити страшне последице по душу.

Испричао сам све ово жени, у чијем дому је обитавао демон, и саветовао јој да одмах позове свештеника да освешта њен дом и исповеди све укућане. Нажалост, до сада она није ни размишљала о томе, већ је често разговарала са овим демоном.

Мој савет ју је значајно изненадио. Запитао сам се, како православац не зна за ово?

Многе невоље у свету происходе зато што људи не иду на богослужења и одбијају истинско поклоњење Богу, све више се утапајући у паганизам и заборављајући на велику искупитељску жртву на Крсту нашег Господа Исуса Христа. Заборављају да већ више од 2000 година постоји Православно Хришћанство, које од почетка упозорава на овакве ствари.

За много година мог служења као православног свештеника, често сам се сусретао са људима који су били под утицајем демонских ентитета. Сатана и његови слуге, демони, нечисти духови, утичу на цело човечанство. Међутим, неки људи су подложни њиховом утицају у посебној мери, било изнутра, када демон уђе у човека и обитава у његовом телу, било споља, не продирући унутра. Такве људе називају опседнутим.

Главни разлог због ког људи постају подложни утицају демонских сила су њихови тешки греси, као и утицај врачара. Међутим, ако се човек чврсто држи Православља, избегава да чини грехе и тежи да живи у складу са заповестима Исуса Христа, он неће постати опседнут, без обзира на утицај вештичарења. Под утицајем враџбине може искусити нека страдања по вољи Божјој, али неће постати опседнут, ма колико год гнев врачара и злих духова био усмерен на њега.

Током светог крштења на тело православног човека наносе се печати крста са светим миром, уз изговарање речи: „Печат дара Духа Светога“. Ако човек посећује Божји храм, исповеда се, причешћује се и труди се да води побожан живот, чувајући православну веру, тада ниједна демонска сила неће моћи да наруши ове печате и продре у њега. Међутим, ако човек чини тешке грехе, онда, по вољи Божјој, демон може да наруши ове печате, уђе у човека и настани се у њему.

Спасавајмо се, браћо и сестре! С Богом се не плашимо ниједне вражје сплетке! Будите са Богом увек и Он вас никада неће оставити!

Jеромонах Оптинске испоснице Венедикт (Емеличев) из књиге „Искуства из духовне борбе“

За Фондацију Пријатељ Божији са руског: Иван Попов